NASA Office of Logic Design

NASA Office of Logic Design

A scientific study of the problems of digital engineering for space flight systems,
with a view to their practical solution.


2006 MAPLD International Conference

Ronald Reagan Building and International Trade Center
with a session at the Smithsonian National Air and Space Museum

Washington, D.C.

September 26-28, 2006

Seminar: Spacewire 101

The 2006 MAPLD International Conference seminars will be held on Monday, September 25, 2006 in Oceanic A & B.

Seminar Leaders:

Abstract

The SpaceWire seminar will provide an in-depth study of the SpaceWire standard along with practical considerations for designs. Recent work by the SpaceWire working group will be presented, which compliments the existing standard allowing standardized method for upper level protocol development. Theoretical and real applications for SpaceWire will be discussed as well as some recently developed protocols for these applications. A group of “hot topics” will be addressed, which have implications for current and future implementations. A brief description of how SpaceWire is part of CCSDS will be presented. Concluding with the most recent work on a higher-rate version of SpaceWire called SpaceFibre that will bridge between the existing standard and a Gigabit physical level.Logistics

Seminar Schedule

Seminar Outline (Preliminary)

Description Presenter/Affiliation (Start/Duration):
Introduction/Background
  Space Wire origins and purpose
  From IEEE 1355 to ECSS-E-50-12A

Philippe Armbruster/ESA (9:00 am/15 min)
   
SpaceWire Standard Steve Parkes(UoD) (9:15 am/90 min)
   
BREAK 1 (10:45 am/15 min)
   
SpaceWire Theoretical Architectures Steve Parkes/UoD (11:00 am/15 min)
   
Architectures
  NASA missions
  ESA missions, a view from EU Primes
  JAXA missions

Glenn Rakow/GSFC (11:15 am/15 min)
Oliver Notebaert/EADS-Astrium (11:30 am/15 min)
TBD (11:45 am/15 min)
   
LUNCH (12:00 pm/60 min)
   
New addition to Standard: Protocol ID Steve Parkes/UoD (1:00 pm/15 min)
   
SpaceWire network Protocols (SnP):
  Remote Memory Acess Protocol (RMAP)
  General Access Protocol (GAP)
  Reliable Data Delivery Protocol (RDDP)

Steve Parkes/UoD (1:15 pm/30 min)
Daniel Gilley/LMCO (1:45 pm/30 min)
Bill Anderson/MEI (2:15 pm/20 min)
   
Hot Topics
  Physical Level Issues
  Data Strobe Encoding
  Time-Code Enhancements

Shaune Allen/GSFC or Gore (2:35 pm/20 min)
Sam Stratton/Aeroflex (2:55 pm/10 min)
Paul Walker/4-Links (3:05 pm/15 min)
   
BREAK 2 (3:20 pm/15 min)
   
Hot Topics Continued
  Recommended Changes for Time-Codes
  Redundancy
  Plug and Play

Yuriy Sheynin/Russia (3:35 pm/20 min)
Glenn Rakow/GSFC (3:55 pm/15 min)
Pat McGuirk/Micro-RDC (4:10 pm/20 min)
   
CCSDS SOIS
  How SpW Fits into CCSDC

Rick Schnurr/GSFC (4:30 pm/10 min)
   
Current/Future Focus: SpaceFibre Martin Suess/ESA (4:40 pm/30 min)
   
Finish (5:10 pm)

 

Presentations:


Seminars: 2006 MAPLD International Conference

2006 MAPLD International Conference Home Page


Home - NASA Office of Logic Design
Last Revised: February 03, 2010
Digital Engineering Institute
Web Grunt: Richard Katz
NACA Seal